Yaprak porselen olarak da bilinen laminate veneer uygulaması adını kullanılan takma tırnak kalınlığındaki plakalardan alır. Bu yöntem, dişlerin daha beyaz görünmesini ve diş bozukluklarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Peki laminate veneer nedir ve nasıl uygulanır?
Dişlere doğal bir beyazlık kazandıran kompozit laminate veneer uygulamasında öncelikle kişinin diş yapısı incelenir ve diş yapısına uygun plakalar belirlenir. Ardından diş yüzeyinden çok ince bir tabaka alınarak yerine daha önceden hazırlanmış olan plakalar yerleştirilir ve yapıştırılır. Bu işlem esnasında özel bir malzeme yapıştırıcı olarak kullanıldığından kaplamaların düşmesi diş yüzeyinden ayrılması mümkün değildir. Uygulama, kişinin güvenli bir gülüşe sahip olmasını sağlar.
Laminate veneer yaptıranlar genellikle diş üzerinden antibiyotik kullanma ya da kalıtsal nedenler gibi sebeplerle dişlerinde renk bozukluğu meydana gelen kişilerdir. Ayrıca belirli bir düzeye kadar diş görünümü bozukluklarında da bu yöntem uygulanabilir. Diastema kapama metodu olarak da ayrık diş görünümünün düzeltilmesi amacıyla laminate veneer uygulamasından faydalanmak mümkündür. Bu yöntem, rengi ya da dokusu bozulan dolguların daha düzgün bir görünüme kavuşması için de kullanılır. Ayrıca kırık ya da aşınmış dişlere sahip olanlar da diş restorasyonu için gönül rahatlığı bu yöntemi tercih edebilir.
Bu uygulamada kullanılan plakalar porselenden imal edilir. Özel bir yöntem ile elde edilen plakalar hem lekelenmelere hem de aşınmaya karşı yüksek mukavemete sahiptir. Bu plakalar, düzenli ve doğru bir ağız bakımı ile çok uzun yıllar kullanılabilir. Ancak herkes gibi laminate veneer uygulamasından faydalanan kişilerin de ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir.
Öncelikle diş yüzeyinin uygulamaya hazır olması gerekir. Bu nedenle uygulama öncesinde dişler temizlenir ve dişlerin ölçüsü alınır. Diş yapısına uygun olarak hazırlanan plakalar daha sonra yapıştırıcı bir ara madde kullanılarak hekim tarafından diş yüzeyine yapıştırılır. Tüm bunlar iki-üç seanslık bir uygulamada gerçekleştirilir.